איך עושים קומפוסט?

תוכן עבור איך עושים קומפוסט?


איך עושים קומפוסט?

 

הכנת קומפוסט כרוכה לא רק ברכישת קופוסטר אלא גם בהכרות עם החומרים, הכמויות והיחסים שבין החומרים בערימה. להלן מדריך קצר שיעזור לכם בהפחתת האשפה הביתית שלכם בצורה פשוטה אך משמעותית ביותר ובתרומה גדולה לירושלים ולסביבה.

רכשו קומפוסטר
ניתן לעשות קומפוסט בערימה פתוחה או בבור, אך אנו ממליצים לרכוש מיכל קומפוסטר. הקומפוסטר משפר את נראות התהליך, וכן עוזר בשמירה על  לחות וטמפרטורה מתאימה במשך התהליך. ניתן לרכוש קומפוסטר, דרך מיזם "מהפח ירוק", במחיר מסובסד על ידי עיריית ירושלים.


  • החלו להפריד פסולת אורגנית בביתכם!
    כל מי שמצטרף למיזם "מהפח ירוק" זכאי לקבל כלי בנפח 7.5 ליטר (מיכל שייש) להפרדת אשפה אורגנית בבית. מומלץ להציבו על השייש במטבח ולהפריד את האשפה על פי ההנחיות שעל המדבקה.

  • הוסיפו לקומפוסטר שלכם את המינון הנכון של חומר "רטוב" וחומר "יבש"

    חומרים "רטובים" הם בעיקר אשפה אורגנית ביתית מן המטבח: קליפות פירות, ירקות (קליפות גדולות יש לחתוך לחתיכות קטנות יותר), קליפות ביצים, משקעי קפה, שקיות תה, שאריות מזון צמחי (גם מבושל).
    אנו ממליצים לא להכניס חלבונים מן החי (גבינות, דגים, בשר, עצמות, וכו') מפני שהם מושכים כלבים וחתולים לערימה וכן עלולים להפיץ ריח לא נעים בעת ההתפרקות.

    החומרים ה"רטובים" עשירים בחנקן ומאתחלים את תהליך החימום של הערימה, שנוצר מפירוק על ידי חיידקים.

    חומרים "יבשים" הם חומרים אורגניים מן החצר והגינה: עלים יבשים, נסורת של עץ (ללא דבק), כסחת דשא, נייר גרוס דק מאוד, פרחים נבולים וכו'. חומרים אלו עשירים בפחמן ותפקידם לספק אוורור ,להשלים את תהליך הפירוק ולמנוע ריחות וזבובונים.

    היחס בין חומר "יבש" ל"רטוב" משתנה מעונה לעונה ומקומפוסטר אחד לשני, אך חשוב לשמור על איזון ביניהם (פחות או יותר חצי-חצי).

    חשוב מאד! לאחר שמעבירים את האשפה הרטובה אל הקומפוסטר –כסו אותה בשכבה של חומר יבש. כך נוצרות שכבות בתוך הקומפוסטר שתורמות לאיכות התוצר.

  • ערבבו את הערימה אחת לשבוע-שבועיים

    ערימת הקומפוסט צריכה להיות מאווררת. ערבבו את הערימה אחת לשבוע שבועיים או בתדירות גבוהה יותר אם הערימה נראית דחוסה. הערבוב מחדיר חמצן למערכת ובכך מאפשר פירוק של החומרים. השתדלו לפרק גושים גדולים של חומרים וליצור מגע בין השכבות של החומר הרטוב עם החומר היבש.

  • שימרו על הלחות

    קומפוסט חייב להיות לח (כמו סמרטוט סחוט) בערימה יבשה לא יתבצע פירוק.
    מידת הלחות תלויה בחומרים שאנו שמים, במזג האוויר, במיקום וברמת הניקוז. אם הערימה יבשה (בעיקר בקיץ) השקו אותה. אם הערימה רטובה מדי אז הוסיפו חומר יבש שיספוג את הלחות. 

  • להוסיף מדי פעם מעט אדמה וקומפוסט מוכן

    ניתן להוסיף לערימה מדי פעם קומפוסט מוכן ואדמה שיעשירו את הערמה ביצורים הנחוצים לתהליכי הפירוק.

  • הוציאו את הקומפוסט המוכן ותהנו!

    לאחר מספר חודשים, השכבה התחתונה של הקומפוסט עשויה להיות מוכנה. פעמים רבות הקומפוסט צריך "בישול סופי" על כן יש להוציאו מהקומפוסטר ולהשאירו כערימה מספר שבועות נוספים כך שכל החומרים יתפרקו היטב.
    קומפוסטר בשל נראה אחיד במראהו, בעל צבע שחור ובעל ריח של אדמת יער רטובה. ניתן לערבב את הקומפוסט עם אדמה ולפזר סביב עצים, באדניות, או על פני האדמה.


  • קומפוסטר קטן בגן ילדים
    גן השמש